Ciasteczka ryżowe (także w wersji bezglutenowej)

18:35 Mama Muffin 8 Comments


Oto przepis na ciastka, które z czystym sumieniem podasz swojemu dziecku. Łatwo przygotować je w wersji bezglutenowej. Bazują na kleiku ryżowym, często stosowanym przy rozszerzaniu diety u niemowląt. Wprawdzie moja Mała Muffinka jeszcze na takie przyjemności nie zwraca uwagi w pełni zadowalając się mlekiem mamy, ale myślę, że gdy przyjdzie odpowiedni czas będą to pierwsze ciasteczka, których posmakuje. Dodatkowa zaleta, to błyskawiczny czas przygotowania. I efekt jak zawsze murowany. 

Z odrobiną dżemu wyglądają wyjątkowo smakowicie. Pełni on nie tylko rolę dekoracyjną, ale też dopełnia smak ciasteczka. Dzięki dżemowi z czarnej porzeczki jest dobrze wyważony. Słodycz z delikatną kwaskową nutą owocu. Pyyyszności!

Składniki:

Kasia 200g (niecała kostka)
3 całe jaja
1 kleik ryżowy (może być bezglutenowy) - 160g
4 łyżeczki kokosu (wiórki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
dżem z czarnej porzeczki (niskosłodzony)


Wszystkie składniki (z wyjątkiem dżemu oczywiście) dokładnie mieszamy. Najlepiej mikserem. Następnie pomagając sobie łyżką robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. z podanych składników powinno wyjść ok. 26-28 sztuk. Ważne, by zachować większe odległości, bo z kulek w trakcie pieczenia czasem wypływa margaryna. Unikniemy posklejania. Na środku każdego ciasteczka drążymy otwór za pomocą, np. uchwytu noża stołowego. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika otwory w jeszcze ciepłych ciasteczkach wypełniamy dżemem. Aż po brzegi.

Smacznego!

P.S. Ważne, by studząc wypieki nie przykrywać ciasteczek zbyt szczelnie. Będą dzięki temu bardziej chrupiące. 


Być może to Cię również zainteresuje:

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, ale mam kilka pytań: ile to jest 1 kleik? 250g, 150g? 4 łyżki kokosa - wiórki czy tłuszcz? A i a zamiast margaryny masło wolę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za pytania, faktycznie warto to doprecyzować. Ja kupuję kleik firmy Nestle, który ma 160g. Trochę nietypowo, dlatego wskazuję na markę. Ewentualnie można kupić inny większy i kombinować z proporcjami. Kokos - koniecznie wiórki! Jeśli chodzi o masło, trudno mi powiedzieć jak to wyjdzie, czy nie będą zbyt kruche, nigdy nie próbowałam. Ale będę wdzięczna za informacje, jak wyszły z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis natychmiast podchwytuję, moje dzieciaki będą zachwycone. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i czekam na relacje po upieczeniu ;)

      Usuń
  4. wyglądają pysznie, aż mam ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie. Uwielbiam lekkie przekąski, a ciastka z mąki innej niż pszenna czy żytnia, mają wyrazisty smak. Uwielbiam takie jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo czesto robię te ciasteczka, wszyscy je uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają po prostu przepysznie, w weekend zabieram się do pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń