Muffinki miętowo-pistacjowe (bez mąki)

17:11 Mama Muffin 5 Comments


Ten wypiek to był lekki eksperyment. Pomysł zrodził się z tego, że uwielbiam mieszać smaki. A mięta i czekolada to moim zdaniem jedno z lepszych, orzeźwiających połączeń. Do tego jeszcze płatki owsiane, które dotychczas na moim stole gościły głównie w połączeniu z produktami mlecznymi. I oto mamy misz masz w postaci miętowych muffinów z czekoladą, pistacjami a wszystko to na bazie płatków owsianych bez użycia grama mąki!

Składniki:
2 średniej wielkości banany
1/3 szklanki musu jabłkowego (można zrezygnować)
2 jaja
1/3 szklanki płynnego miodu
3/4 szklanki mleka
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 i 1/2 szklanki płatków błyskawicznych (drobno zmielonych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
1 szklanka (2 solidne garści) świeżych liści mięty + kilka do dekoracji
1 garstka orzechów pistacjowych (najlepiej niesolonych - ja umyłam te solone ;)
1/2 ciemnej, gorzkiej czekolady

Wykonanie:

W dużej misce zmiksuj wszystkie mokre składniki tj. jaja, miód, banany, mus jabłkowy (opcjonalnie), mleko. Teraz możesz dorzucić płatki owsiane (zarówno te górskie, jak i drobno zmielone) oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj (ja robiłam to na tym etapie już bez użycia miksera). Na koniec czas na kakao, posiekane liście mięty, czekoladę i lekko rozdrobnione orzechy pistacjowe. Wymieszaj łyżką.

Gotową mieszankę muffinową wrzuć do foremek (użyłam metalowych, wyłożonych papierowymi papilotkami). Wypełnij mniej więcej do wysokości 3/4 formy. Powinno wyjść min. 12 sztuk (mi dodatkowo zostało jeszcze masy na dwie muffinki w foremkach silikonowych).

Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piecz przez ok. 15-20 minut.

I gotowe! :)

Być może to Cię również zainteresuje:

5 komentarzy:

  1. Ale fajne!
    Ogólnie to się przyznam że mimo iż mam 20 lat to w kuchni jestem noga xD
    Ale ja ogólnie w kuchni nie lubię przebywać, nie lubię gotować więc to pewnie po prostu dlatego xD Aczkolwiek na takie słodkości czasem się kuszę, więc chyba na week mam już częściowo zajęcie :P
    Zapraszam do siebie:)
    http://bedziesz-miedzy-gwiazdami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! Preferuję wypieki bez mąki czy dodatku cukru, ponieważ bardzo dobrze wpływają na nasze samopoczucie i sylwetkę. :)
    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. Liczę, że się spodoba:) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że bez mąki ale kiedyś próbowałam piec babanowe muffiny i nie wyszły jak również babka bananowa z zakalcem niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu na zakalec nie ma szans ze względu na płatki owsiane. Równo wpijają mokre składniki i ciasto piecze się równomiernie.

      Usuń
  4. Witajcie
    Na początek chciałam się przywitać, gdyż dopiero dziś trafiłam na Twój blog. Jestem pod mega wrażeniem wszystkich Twoich przepisów na muffinki, a szczególnie tym z orzechami i miętą, będę musiała wypróbować Twój przepis. Ja ostatnio natrafiłam na przepis muffin ze snickersem i są po prostu obłędne :):). Jak tylko zrobię powyższy przepis, napiszę notkę. A tymczasem pozdrawiam i życzę miłego dnia. Karolina.

    OdpowiedzUsuń